Nyárigumi teszt, tippek

Az ADAC 2019-ben 16 nyári gumiabroncsot tesztelt a 215/65 R 16 C méretben. Az vizsgált abroncsokat VW T5 és T6 modellre szerelték. A C-gumiabroncsok összehasonlító vizsgálatának eredményei: 5 gyártót tart “kielégítőnek az ADAC és 9 tesztjelölt kapott “gyenge” megítélést.
  1. Nyári gumiabroncsok furgonokhoz és teherautókhoz: A 215/65R16 C gumiabroncs méretet főként a kisteherautók kereskedelmi szektorában használják, ahol elsősorban az alacsony kopásra tervezték. A teszteredmények kifejezetten rosszak lettek a nedves úton tanúsított viselkedés alapján. Mind a 16 vizsgált modell hiányosságot mutatott nedves úton. A Continental mutatott egyedül jobb eredményt a száraz úton tanúsított viselkedése miatt, de nedves úton a Continental is hiányosságokkal rendelkezik (3.4). Kilenc gumiabroncs gyenge eredményt ért el nedves úton, közülük 4 pedig a nedves úton történő fékezés tesztjén teljesen elbukott.
  2. A nedves tapadás és a kilométer közötti eltérés: Az öt "kielégítő" eredményt elért gumiabroncsot túlzás lenne tesztgyőztesként elkönyvelni. Az Apollo, a Goodyear, a Pirelli, a Nokian és a Continental az első helyen áll. Az Apollo és a Goodyear csak nedves úton mutatott gyengeséget, de ezen belül a Goodyear kopásvizsgálata kétszer akkora lett, mint az Apolloé. A Pirelli és Nokian gyártók megegyező mértékben mutatnak enyhe hiányosságot nedves tapadás tekintetében, végső, összesített eredményük “kielégítő”. A Nokiannal ellentétben a Pirelli kopásállóságra kapott értékelése “nagyon jó” lett. A két “megfelelő” gyártó a Maxxis és a Kumho. Mind a két modell nedves tapadásra kapott minősítése alacsony lett. Míg a maxxis száraz úton mutatott tulajdonságai “jó” és kopásállósága “nagyon jó”, addig a Kumho száraz úton hiányosságokat mutat. 
    A vizsgálat során világossá vált: a nedves utakon tanúsított alacsony szinteredmények oka a nedves tapadás és a megtett kilométerek közötti távolság. Szinte az összes haszongépjármű gumiabroncsa üzemanyag-megtakarításra és kilométerre van tervezve, a nedves úton a féktávolságuk azonban hosszú és a vezetési komfort sem megfelelő. Tehát a három legjobb kopásállóságot mutató abroncs, - Sava, Fulda, Michelin- is hiányosságot mutat nedves útfelületen.

  3. ADAC 2019 ítélet: A gumiabroncs gyártóknak tisztába kellett lennie a tervezés és tesztelés során a nedves úton mutatott hiányosságokkal. Ezen kisteherabroncsok használata során szigorúan figyelni kell a sebességre és a vezetési stílusra a fokozott közúti biztonság érdekében, hiszen a nedves úton mért féktávolságok abszolút nem megnyugtatóak. A kisteherautókra szánt gumiabroncsok gyártása és tervezése során a következőkre kell fokozott figyelmet szentelni: nemcsak a kopásállóság és az üzemanyag-fogyasztás kérdésében kell pozitív eredményeket elérni, de mihamarabb csökkenteni kell a száraz és nedves úton mutatott féktávolságokat. A biztonsági szempontokat szükségszerű a gazdasági szempontok elé helyezni!

215/65R16C ADAC 2019 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2019)

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Apollo Altrust Megfelelő jó megfelelő megfelelő jó jó
2. Goodyear EfficientGrip
Cargo
megfelelő jó megfelelő megfelelő jó nagyonjó
3. Pirelli Carrier megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó nagyonjó
4. Nokian cLine megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
5. Continental ContiVanContact 200 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó nagyonjó
6. Maxxis Vansmart MCV3+ elégséges jó elégséges megfelelő jó nagyonjó
7. Kumho PorTran KC53 elégséges megfelelő elégséges megfelelő jó jó
8. Falken Linam Van01 elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
9. Uniroyal RainMax3 elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
10. Michelin Agilis+ elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
11. Fulda Conveo Tour 2 elégtelen jó elégtelen megfelelő jó nagyonjó
12. Nexen Rodian CT8 elégtelen jó elégtelen megfelelő jó jó
13. Sava Trenta 2 elégtelen jó elégtelen megfelelő jó nagyonjó
14. Semperit Van-Life 2 elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
15. Hankook Vantra LT elégtelen jó elégtelen megfelelő jó jó
15. Kleber Transpro elégtelen elégséges elégtelen megfelelő jó nagyonjó
nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

 

 

Az ADAC 2019 nyárra 16 gyártó abroncsát vizsgálta 185/65R 15 H tartományban. Összességében a tesztjelöltek meggyőző eredményt mutattak. Két esetben is odaítélték a “jó” minősítést és tizennégyszer a “kielégítőt”. A Bridgestone bizonyult a legmeggyőzőbbnek száraz és nedves utakon, csak a kissé zajos abroncsnak találták, így ez zavarja a teljes egyensúlyt. A második helyezett a Vredestein lett, a viszonylag magas futásteljesítményével győzte meg a bírákat.

A nedves tapadás során mutatott gyengeségek szinte minden esetben előjöttek

A kielégítő abroncsmodellek két csoportra oszthatók: hét résztvevőt csak kis mértékben marasztalnak el, mert csak enyhe hiányosságot mutatnak, többségében nedves útviszonyok mellett: Goodyear, Firestone, Kumho, Maxxis és Toyo.

A Michelin száraz úton tanúsít hosszabb féktávolságot, a Continental pedig kopássállóság tekintetében mutatott gyenge eredményt.

A második csoport képviselőinél - Semperit, Giti, Petlas, Hankook és Pirelli- szintén hiányzik a meggyőző eredmény nedves útviszonyok között. Azonban ezek a hátrányok az előző csoport tagjaihoz képest sokkal hangsúlyosabbak. Bár a Linglong gyártó csak kis gyengeségeket mutat száraz és nedves úton, a kopásvizsgálatban mért kilométer jelentősen alacsonyabb, mint a versenytársainak.

ADAC 2019 tippek nyári gumiabroncs vásárlásához:

Az egyes gumiabroncsok egyedi szempont szerinti értékelésének figyelembe vétele is nagyon fontos a vásárlás előtti döntéshelyzetekben.

  • Aki kiegyensúlyozott teljesítményre vágyik minden téren az elsősorban válasszon Bridgestone-t, másodsorban Vredesteint.
  • Az alacsony kopás és magas futásteljesítmény kedvelőinek a Michelin-t vagy a Vredestein gyártókat javasolja az ADAC.
  • A száraz és nedves úton tanúsított jó eredmény, a nagyobb kopásarány figyelembevételével ugyan, de a Continentalt javasolja.
  • Az alacsony üzemanyag-fogyasztás a Maxxis előnye, de a nedves útviszonyok közötti gyengébb eredményeit is szem előtt kell tartani.

185/65R15 H ADAC 2019 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2019)


  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Bridgestone Turanza T005 jó nagyonjó jó megfelelő jó jó
2. Vredestein Sportrac 5 jó jó jó jó jó nagyonjó
3. Michelin Crossclimate+ jó megfelelő jó megfelelő jó nagyonjó
4. Goodyear EfficientGrip Performance megfelelő jó megfelelő megfelelő jó jó
5. Firestone Roadhawk megfelelő nagyonjó megfelelő megfelelő jó jó
6. Kumho Ecowing ES01 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
7. Maxxis Mecotra 3 megfelelő jó megfelelő jó nagyonjó jó
8. Toyo Proxes CF2 megfelelő jó megfelelő jó jó jó
9. Continental ContiPremiumContact 5 megfelelő jó jó jó jó megfelelő
10. Falken Ziex ZE310 Ecorun megfelelő jó megfelelő megfelelő jó nagyonjó
11. Semperit Comfort-Life 2 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
12. Giti GitiSynergy E1 megfelelő megfelelő megfelelő jó jó jó
13. Petlas Imperium PT515 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
14. Hankook Kinergy Eco 2 megfelelő jó megfelelő jó jó jó
15. Pirelli Cinturato P1 Verde megfelelő jó megfelelő jó jó jó
16. Linglong Green-Max HP010 megfelelő megfelelő megfelelő jó jó megfelelő

nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen
Webáruház készítés